неділю, 28 лютого 2016 р.

                                                       Гейзери

  Одним з найцікавіших явищ природи є гейзери. Сам термін «гейзер» узятий з ісландської мови і утворений від дієслова geysa – «хлинути». Гейзер – це гаряче джерело, періодично викидає потоки води і пари.
 Головною особливістю гейзерів є те, що їх активність чергується з періодами спокою. Для фонтанування гарячого джерела потрібне поєднання багатьох умов. Особливе значення мають форма і глибина підземного каналу, потужність тиску, надходження холодної води і нагрітого пара. Також на активність гейзерів впливає кількість поверхневих вод, проникаючих в глиб земної породи під час атмосферних опадів (дощу, снігу або граду). Вступники від вулканічної магми пар і газ сприяють нагріванню води, яка закипає і виривається з тріщин у вигляді фонтануючих струменів і потоків пари.
Гейзер діє за принципом вулкана – тільки замість лави на поверхню викидається гаряча вода. Виникнення гейзерів в районах вулканічної діяльності спостерігається в Ісландії, на Камчатці, в Індонезії, Новій Зеландії, Північній Америці, Китаї та Японії.

   Розрізняють регулярні та нерегулярні гейзери. У регулярних тривалість циклу, тобто стану активності і спокою, – постійна. У нерегулярних гейзерів тривалість окремих стадій сильно коливається. Період активності може становити від декількох хвилин до півгодини і більше, а стадія спокою триває від декількох хвилин до декількох днів.    
Діючі гейзери являють собою вражаюче видовище. Фонтануюча струмінь гарячої води і пари піднімається на велику висоту, яка може досягати декількох десятків метрів. Наприклад, струмінь Великого Гейзера в Ісландії 200 років тому вивергалася через кожні 30 хвилин і піднімалася на 60 метрів. Це висота 20-поверхового будинку! Температура вивергається води у різних гейзерів коливається від 75 до 100 ° C.



Немає коментарів:

Дописати коментар